Сайтът се продава    0899057021    Справки на посочения телефон

Полезни съвети

Когато човек е в състояние на болест, страдат неговите душа и тяло. Променя се естественият ритъм на живот и в този момент е важно подкрепата на близките му, за да може страдащият постепенно да се адаптира без допълнителен стрес. Домашната обстановка е важен фактор в оздравителния процес.

Тук ще ви представим някои полезни съвети в борбата с болестта, за да улесним Вас и ежедневието на Вашия близък.

В зависимост от вида и степента на заболяването болният може да бъде: с не нарушена двигателна активност, трудно подвижен или неподвижен. Особени грижи трябва да бъдат полагани за трудно подвижните и неподвижните пациенти.

В повечето случаи трудно подвижните болни могат да дадат ясна информация за състоянието си. При тях говорим за асистирана помощ при извършване на ежедневните дейности и нужди.

Необходимо е да се съблюдава тяхното добро психоемоционално състояние и физическа активност, в рамките на възможното.

Хората в неравностойно положение трябва да бъдат провокирани в мотивацията и желанието  им да се възстановят.

Близките трябва да демонстрират окуражаващо поведение, с подчертаване на постигнатите резултати на активност към момента.

При извършване на основните хигиенни дейности, обличане, хранене, е необходимо да се стимулира активността на тези хора.

Споменатото до тук важи и за неподвижните болни, но при тях се изискват и допълнителни специфични грижи, определящи се от конкретното състояние:

Постелното бельо трябва да бъде опънато и чисто;

– Липсата на двигателна активност изисква ежедневно измиване на тялото, което се извършва с хавлиена кърпа, топла вода и неутрален сапун, с цел поддържане на добра хигиена и подобряване на нарушеното кръвоснабдяване на тялото. Това намалява риска от появата на декубитални рани (рани от залежаване). Важно е кожата на болния да се поддържа чиста, суха и хидратирана;

– Позицията на болния трябва да бъде променяна на всеки два часа, с цел запазване трофиката на кожата.

 

 

 


– При болни със съхранен гълтателен рефлекс, храненето се извършва след повдигане на горната част на тялото или поставяне в странично положение, в зависимост от състоянието му. В противен случай, храненето трябва да бъде извършено от специалист. То трябва да се извършва често и на малки порции. Храната трябва да бъде калорична и богата на протеини, освен в случаите на препоръчана от лекар специална диета. Прочетете повече…..
– Осигуряване на редовния прием на течности от болния. Прочетете повече……

Тези полезни съвети могат да се прилагат принципно, но не забравяйте, че всяка болест изисква специфичност на действията и отношението. Специализирали в различни сфери на медицината, ние – медицинските сестри можем да Ви осигурим нужната квалифицирана помощ и да Ви подкрепим, като организираме необходимите грижи.

Sestra Popova